Rietvorsten, de vakkundige nokafwerking van uw rieten dak.

Een rietvorst is een grote, halfronde dakpan die bij rieten daken als nokafwerking (nokvorst) wordt gebruikt. Bijna alle rieten daken in Nederland (en België en Frankrijk) worden met rietvorsten afgewerkt. In Duitsland komen heidevorsten voor en in andere landen ook wel afwerkingen met hout en grassen.

De uiteinden van het dak kan afgewerkt worden met een eindstukpan, een zgn. apenkont of met gezaagde stukken van een rietvorst. In Noord-Nederland wordt ook wel een uilenbord toegepast.

Dankzij ons vakmanschap kunnen wij altijd zorgen voor een vakkundige nokafwerking van uw dak, ook al loopt deze bij oude boerderijen niet altijd even recht...

 

De keramische rietvorsten worden standaard in roodgebakken en zwart gesmoorde uitvoering geleverd. Daarnaast worden ook wel (zwart) verglaasde rietvorsten toegepast. Deze pannen worden gelegd in specie met tussen deze pannen een mooie halfronde voeg.

Tegenwoordig zijn ook koperen rietvorsten verkrijgbaar. Koper verandert in de loop der tijd van kleur (groen geoxideerd of donkerbruin, afhankelijk van de oppervlaktebehandeling).

 

Afwerking onder dakkapellen en dakramen

De onderzijde van een dakkapel en dakraam (waar die weer aansluit op het rieten dak) werd traditioneel
voorzien van een halve rietvorst. Maar een uitvoering met platte keramische tegels heeft tegenwoordig de voorkeur. Uit het oogpunt van levensduur en onderhoudsvriendelijkheid adviseren we eigenlijk altijd de platte pan. Deze is lichter, zakt dus minder snel en wordt niet aangesmeerd met specie die los kan komen.