Rietsoorten; als zeer ervaren rietdekkersbedrijf kunnen wij voor uw dak het optimale riet selecteren.

Riet (Latijnse naam: Phragmites australis) is een plantensoort uit de grassenfamilie, een algemene oever- of moerasplant die weinig eisen stelt aan haar omgeving. Het is een overblijvende plant met een wortelstok. Riet moet ieder jaar gemaaid worden, in het voorjaar loopt de wortelstok weer uit.

Riet dat geschikt is om in een rieten dak te worden verwerkt moet afkomstig zijn uit gematigde streken, gegroeid in zoet, voedselarm water. In principe kan riet dus uit vele landen komen (wat ook daadwerkelijk gebeurt, wij hebben een voorkeur voor Nederlands riet), de kwaliteit hangt van veel factoren af en kan alleen door ervaring eventueel gecombineerd met onderzoek vastgesteld worden.

In Nederland komt goed riet uit Friesland, Noord- en Zuid-Holland en uit de kop van Overijssel (de omgeving van Kalenberg en de Wieden, de omgeving van Giethoorn).

In Nederland wordt van ongeveer 4500 ha riet geoogst, maar net voldoende voor ongeveer 25% van het riet dat voor het dekken nodig is. De rest komt uit het buitenland.

Riet wordt ingevoerd uit o.a.: Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Oekraïne, Polen, Estland, Turkije en sinds een aantal jaren zelfs uit China.

Fijn of iets grover riet maakt niet zoveel uit, de vochtopname is veel belangrijker.

Het is een fabeltje dat het fijnste riet het beste is voor een dak. Weliswaar levert dat een mooi dak op (vandaar soms de vraag), maar iets grover riet (met een diameter van 5-8 mm) is soms net zo goed. Vanuit ons vakmanschap kunnen wij prima beoordelen welk riet op welk gedeelte het meest optimale is.

De aanwezigheid en het vasthouden van vocht is de sleutel tot de afbraak van riet. Door laboratoriumonderzoeken is aangetoond dat het verschil in vochtopname van de ene onderzochte rietsoort t.o.v. de andere, enorm kan zijn.

1e soort riet

1e  soort riet is gewoon mooi recht en gezond riet. Het riet dat wij als ervaren rietdekker voor juist dat dak of zelfs juist dat gedeelte van het dak gebruiken.

1e soort riet voor het dak van een grote boerderij kan bijvoorbeeld heel ander riet zijn dan 1e soort voor de verticale wand van een moderne villa.

Als vakkundige, ervaren rietdekker zullen wij, samen met de riethandel, steeds het meest optimale riet selecteren.